sivakszilvia@gmail.com 703312275

Életerő-Egészség-Életvitel

Az izom-összehúzás és elernyesztés csodás hatása

Mozdulj rá a napra 4 – Húzd össze magad kicsire, majd nyújtózz a végtelenbe!


Mit gondolsz, miért esik jól összegömbölyödni és utána nagyot nyújtózni?

Akármi a kedvenc alvó pozíciónk egy idő után jól esik megváltoztatni a testhelyzetünket. Az oka ennek az, hogy azon a testtájon, amin épp fekszünk nyomás alá kerülnek a szövetek, bennük romlik a keringés hatékonysága, és ez sejtekben oxigénhiányt okoz. Ez ingerli a szövetekben lévő kis receptorokat, amik küldik a jelet a központba, az agyunkba vagy a gerincvelőnkbe, és megszületik az utasítás az izmainknak, hogy forduljunk át másik testhelyzetbe.


Az izmok összehúzása és elernyesztése pumpaként hat az erekben lévő folyadékra (ezért izompumpa a neve). Minél nagyobb, hosszabb izmokat mozgatunk, annál erősebb ez a hatás. A törzsizmok ritmikus munkája felpezsdíti a véráramot. A fokozódó légzőműködés hatására több oxigén utazik a vérben. Fokozódik a salakanyagok szállítása a kiválasztószervek felé.


Összegömbölyödött helyzetben a hasi szervek összepréselődnek, keringésük csökken, kinyújtózva belső szerveink a helyükre kerülnek és a keringésük fokozódik. A belső szerveinket is „felébresztjük”. A belek működése fokozódik, a légzés mélyül. Mindezek hatására salak és méreganyagok távoznak a testből, fokozódik a vese kiválasztó funkciója és a tüdő munkája.

Az összegömbölyödés és nyújtózás során gerincünk felváltva domborított és homorított helyzetbe kerül. A csigolyák kis mozgásaikkal „beszabályozzák” a porckorongok víztartalmát, így a porckorongok víz-túltelítettsége miatt ébredéskor tapasztalható derékfájások elmúlnak.

Mozdulj rá a napra 4 – Húzd össze magad kicsire, majd nyújtózz a végtelenbe!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy megkapd az Testébresztő 5 perc alatt gyakorlatsort ingyen!

Leave a Comment