Hozd formába az agyad !

Mozdulj rá a napra 10 – Keresztező mozgás, az agyféltekék összehangolt működéséért

Ismered azt az érzést, amikor nagyon akarsz valamit jól megcsinálni, egy feladatot kiválóan megoldani, vagy valakinek bebizonyítani, hogy milyen szuperül tudsz helytállni és leblokkolsz, semmi nem sikerül? Pedig már százszor megcsináltad egyedül, megoldottad, kipróbáltad, begyakoroltad, hogy minden tökéletes legyen! És teljes lefagyás! Pontosabban leblokkolás, így szoktuk emlegetni.

De mi is történik ilyenkor? Mi van a blokk hátterében?


Ehhez ismernünk kell az agyunk és az izmaink működését és kapcsolatát. Az agyunk kérgi része irányítja az akaratlagosan működő vázizmainkat, valamint a tudatos viselkedésünket. Az agyunk ősibb területe az agytörzs a túlélésünkért felel. Mindent megtesz azért, hogy megmentsen bennünket.

Stresszhelyzetben ez a terület működik, és legátlódik a tudatos agykérgi irányítás. Ilyenkor nehéz gondolkodni, mivel az ahhoz, hogy túléljünk menekülni vagy támadni kell. Bekapcsol a „villogó piros gomb”, mert a test azt az ingert kapta, hogy veszélyben vagyunk. Teljesen mindegy, hogy tényleg két vérszomjas kutya üldöz vagy csak a főnököd előtt kell beszámolnod a munkádról, a test egyformán reagál. Nem tudja megkülönböztetni a kétféle fenyegetést, és átállítja a tudattalan túlélőfolyamatra a tudatos rendszert.
Érzelem – főként a félelem – dominál az értelem felett. A testünk nem akar engedelmeskedni, az akaratunknak.

Sokszor korábbi stresszhelyzet hatására létrejött emlék újraéledése okozza a lefagyást. Az korábbi esemény emléknyomát agyunkban és izmainkban is őrizzük. Később, hasonló helyzetben ismét leblokkolunk. Egész addig, míg ezt az ördögi kört meg nem szakítjuk valamilyen stresszoldási technikával. Kineziológiai stresszoldással könnyen megszüntethetők ezek az „ördögi körök”.

Okozhatja a leblokkolást a két agyfélteke összehangolt működésének szétcsúszása is. Mint tudjuk agyunk két féltekéből áll. A bal agyféltekét szoktuk a logikus, anailizáló, racionális, gondolkodó agyféltekének hívni. A jobb agyféltekét pedig az intuitív, áttekintő, érzelmi, kreatív jelzőkkel illetjük. A két félteke működése kiegészíti egymást.


A feladatok megoldásához ezek összehangolt, kiegyensúlyozott együttműködése szükséges. Ezt biztosítja a két féltekét összekötő kérgestest nevű pályarendszer, ami viszont igen érzékeny a stresszre, és a két agyfélteke harmonikus működésében zavar keletkezik. A két agyféteke együttműködésnek helyreállítására kiválóan alkalmasak az ún. keresztbe lendítő mozgások.

Ezek az ún. keresztező mozgások az embergyerek mozgásfejlődésének is fontos elemei voltak. Összefüggnek a tanulási képeségekkel, vielkedéssi mintákkal.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy megkapd az Testébresztő 5 perc alatt gyakorlatsort ingyen!

Vélemény, hozzászólás?