sivakszilvia@gmail.com 703312275

Életerő-Egészség-Életvitel

Immunerősítés mozgással

Akár a rádiót hallgatod, akár más médiában tájékozódsz biztos, hogy napi szinten tájékoztatnak a koronavírus-helyzetről. A sok jó tanács mellett megfeledkeztek arról, hogy felhívják a figyelmünket arra – ha nem tudjuk – hogy hogyan segíthetjük saját védelmi rendszerünk, az immunrendszerünk munkáját. Hiszen túlélésre születtünk, belénk van kódolva a különböző betegségekkel való megküzdés képessége. Különben már kihalt volna az emberi faj!

Az egész testünk a túlélést szolgálja. Csodásan megalkotott csúcsmodell, az alkalmazkodás csodája!

Minden mindennel összefügg, akkor is, ha erről nem akarunk tudomást venni!

Nézzük meg közelebbről a mozgás és az immunrendszer működési összefüggését!

Ha mozgunk a vérkeringésünk gyorsabb. Ebben utaznak a fehérvérsejtek, az immunrendszerünk katonái. Minél frissebb a véráramunk, annál hamarabb odaérnek a védekező sejtek. Ez a gyorsaság pont olyan fontos, mint ahogy nem mindegy, hogy a mentő araszol a dugóban, vagy gyorsabban halad a gyorsítósávban.
Ha rendszeresen testmozgást végzünk, ereink, a közlekedési útvonalak, „be vannak járatva”, jól viselik a többlet-terhelést, a csúcsforgalmat”.

Sejtjeink a környezetükből veszik fel amire szükségük van, és oda is adják le, azt amire már nincs. Ezeket a bomlástermékeket, anyagcsere termékeket, salakanyagokat el kell onnan szállítani, ahhoz, hogy sejt szinten egészségesen működjünk. Ez főként a nyirokkeringés és a vénás keringés feladata. Ezek viszont elég távol vannak a fő áramoltatótól, a szívtől. Bennük a folyadék mozgatása nagy mértékben támaszkodik az izompumpának nevezett folyamatra. Ez pedig a mozgás.

A legtöbb mozgás, de főleg a figyelem koncentráló mozgásformák, pl a jóga gyakorlása gondolatainkat jó irányba tereli, nem engedi, hogy elménk a külvilágból kapott mindenféle információn „pörögjön”, lecsendesíti azt, és a belső, öngyógyító erők kerülnek a középpontba.
Megtalálhatjuk végre azt az ősbizalmat, amivel születtünk: bizalmat abban, hogy ez a csodás test képes egészséges maradni, önmagát meggyógyítani számos nehéz körülmény ellenére is.
Ehhez nem árt ismerni testünk működését, és megadni neki azt, ami segíti az öngyógyító folyamatokat: tiszta vizet, megfelelő tápanyagokat, tiszta levegőt, minél kevesebb szennyezőanyagot, és pozitív gondolatokat és minőségi mozgást.

Leave a Comment