sivakszilvia@gmail.com 703312275

Életerő-Egészség-Életvitel

A mozgás = élet

Számos degeneratív elváltozás előzhetünk meg, ha a „velünk született módon” és eleget mozgunk. De lássuk, milyen negatív folyamatok történnek velünk, ha órákon át üldögélünk a számítógépünk, vagy a tévénk képernyője előtt, és tesszük ezt napi rendszerességgel?

Nézzük sorba! Kezdjük a mozgás-szervrendszerünkkel, mivel ennek a működtetését hagytuk abba, azáltal hogy kényszerből vagy csak egyszerű kényelemből hosszú órákra letettük a fenekünket.

Sajnos lassan mindenki magán megtapasztalja a negatív hatásait! Ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy a KOVID19  járványhelyzet alatt az emberek 8-10 órát töltöttek tv vagy monitor előtt. Az ébren töltött idejük felét, harmadát!

Az egyenetlen talajon való járásra megalkotott karosszéria ugyanis elveszíti energiahatékony és kímélő üzemmódját, amint más helyzetbe kerül, mint a természetes álló helyzet.

Megváltozik a gerincünk normál görbületrendszere és minden más, ami ezzel összefügg: váll körüli izmok, hasizmok, medence /valójában minden, mert a gerinc a test központi tengelye/.

gerinc
forrás: porckorong.hu

Az ágyéki szakaszon a csigolyák közti porckorongok terhelése megváltozik, a fej előre kerül, a nyaki görbület kiegyenesedik. A fejet normál esetben tartó izmok meggyengülnek, az idegrendszerünk más izmokat, hoz működésbe, azaz feszít meg. Indul a lavina, ami kezdődik valahol a lapockák közti fájdalommal, bekeményedett csuklyásizommal, folytatódik vállfádalommal, könyökfájással, alagút szindrómával, egész a befagyott vállig. Ismerős?

Mivel a nyak feszül, az agyat ellátó erek összenyomódhatnak és fejfájástól a fülzúgásig, magasvérnyomástól a szédülésig bármi előfordul. Mindezeket alaposan kivizsgálják, majd gyógyszertől a „tanuljon meg együtt élni vele” lehetőségig, számos „megoldás” születik, de a testtartásra kevesen gondolnak. Pedig lehet, hogy csak „helyre kéne rakni” a páciens fejét.


A leggyakoribb következmény a derékfájás, mert az ülés csendes gyilkos a ponckorongokra nézve! Szépen lassan, tünetek nélkül lazul fel a kollagének stabil szerkezete, és elég lesz egy segítőkész cipekedés, vagy egy hirtelen emelés és MR-en köt ki az ember, akol porckorong elváltozást diagnosztizálnak.

Szerencsére ma már csak ritkán műtenek porckorongsérvet, inkább gyógytornára küldik az érintettet. Csak az nem mindegy, milyen mozgást végzünk! Hogy előtte helyreállítottuk-e az idegrendszer – izomrendszer elveszett harmóniáját?

Erre való akut esetben a dekompressziós terápia, ami kihúz a gödörből, majd tartós javulás, és minőségi életvezetés eléréséhez az NMPT. Ha helyreállt a rendszer jöhet a kedvenc sport, most már test-tudatosan!
Bővebben találsz információkat a porckorong. hu-n a gerinccel kapcsolatos dolgokról.

A mozgatórendszeren látszik, hogy ha a vállak előre buknak, hanyag tartás, „púposság” alakul ki, akkor a mellkas térfogata csökken. Ez viszont érinti a mellüregben lévő két legfontosabb szervünk, a tüdőnk és a szívünk munkáját.

„Összenyomott” tüdővel jóval kisebb hatékonyságú a légzőműködésünk, kevesebb oxigén jut a testünkbe. Ezt főleg az agy sínyli meg: fejfájás, szédülés, állandó fáradtság, álmosság a leggyakoribb tünetek. Hogy elég oxigén jusson az agyhoz a test „bölcsen” megemeli a vérnyomást és fokozott működésre serkenti a szintén „összenyomott” szívet. Ilyen egyszerű dolog is állhat a szív-érrendszeri betegségek hátterében.

A hosszú ideig tartó üléskor a hasi szervek, főként a belek is összenyomódnak. Emésztésünk hatékonysága romlik, puffadás, székrekedés, fájdalom a következmények. Elrenyhülnek a hasizmok, a belek között zsír és salakanyagok rakódnak le, megjelenik a nem csak esztétikai problémát jelentő „úszógumi”.

Tartós megoldást az életmód váltás jelent.

felfelé

Nem kell lemenni a gödör aljára, de onnan is segítek kikapaszkodni!

Mozdulj test-tudatosan NMPT-vel, jógával!

Leave a Comment