sivakszilvia@gmail.com 703312275

Életerő-Egészség-Életvitel

NMPT – Természetes Mozgásminta Tréning

Egy magyar gerincspecialista gyógytornász,  Bene Máté Zoltán által kidolgozott gyakorlatrendszer, mely segít a vendégeknek leépíteni az összes olyan mozgásmintát, ami idő előtti degenerációhoz, elöregedéshez, fájdalmakhoz vezet.

„Az NMPT egy általam kidolgozott mozgásminta korrekciós rendszer, melynek a célja a gerinc statikájának, görbületeinek a helyreállítása, a stabilizáló izomfűzők helyreállítása, és ezzel egy olyan tartás és mozgásminta elérése, mely tartósan ideális terhelést, ezáltal könnyű, egészséges mozgást biztosit bárki számára.”
Bene Máté

MIRE JÓ?

  • megelőzni a degenerartív gerincbetegségeket ülő munkát végző embereknél
  • korrigálni az idegrendszer rossz mozgásmintáit, ezzel elkerülni, hogy a gyógyult gerincbeteg embernek más ízületeiben, vagy más gerincszakaszain problémái adódjanak
  • megelőzni olyan tüneteket és problémákat, mint a befagyott váll, tenisz és golfkönyök,  gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgás, szédülés
  • javítani a testtartást, és megelőzni a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat
  • csípőízületi és térdízületi kopás ellen – mert a miofasciális erővonalak kiegyensúlyozásával az ízületek terhelése optimalizálható

Egy kis “gerinc-történelem”

Gondolkodtál már azon, hogy kit tekinthetünk egészségesnek?

A gerinc területén ez egy nagyon nem egyértelmű kérdés. Azt alapfeltevésnek tekinthetjük, hogy a gerinc helyes és természetes görbületeinek a megléte a gerinc megfelelő működésének alapvető feltétele. Ha ezek az ívek megtartottak, akkor jó eséllyel az izmaink úgy, és arra húznak, amerre kell. A gerincet stabilizáló szalagok lefutása és húzásiránya is megfelelő, és az idegrendszer egy jól meghatározott minta szerint megfeszítve az izmainkat hozza létre a mozdulatainkat. Ez az a felállás, amiben a testünk ideálisan tud működni: nincsenek fokozott nyíróerők, nem koptatjuk magunkat sehol, a gerinc működése energiahatékony és optimális.

Amikor megszületünk a gerincünknek nincs kettős S görbületrendszere,  hanem egy C alakú “púp” van a háti szakaszon mint a majmoknak.  Ahogy fejlődünk és használni kezdjük a testünket alakul ki ez a kettős görbület.

A funkció meghatározza a struktúrát,  ez azt jelenti hogy ahogy a testet  használjuk olyan lesz.

Amikor a csecsemő elkezd szétnézni a világban és megemeli a fejét, a nyak izmainak tónusa egyre erősödik és kialakul a nyaki gerinc görbülete. 

Majd amikor egyéves kora körül járni kezd a gerinc ágyéki szakaszát stabilizáló izmok lépnek működésbe és lassan hozzá kapcsolódnak az egész testet átszövő kollagén alapú, úgynevezett miofaszciális erővonalak, melyek a kb 15 hónapos gyerek derekát lordotikussál formázzák. A test változásaival párhuzamosan az idegrendszer is gőzerővel tanul:  megtanulja milyen sorrendben és milyen ütemben kell működtetni az izmainkat a harmonikus mozgáshoz.

Körülbelül 6-7 éves korra a test megtanulja a lehető legenergiahatékonyabban és legkímélőbben használni magát. Kialakul a központ és végrehajtó  harmóniája, azaz a csontvázrendszer és idegrendszer harmonikus működése. 

Ezzel párhuzamosan fejlődik a gyerek egyensúlyérzéke, intelligenciája, motoros készségei, beszédkészsége.

Ez a fejlődési folyamat évmilliók alatt alakult ki és célja az egyenetlen talajon, két lábon járáshoz való alkalmazkodás.

Napjainkban amikor egyre kevesebb az egyenetlen felszín sima parkettán tanulnak a gyerekek járni,  ezek a folyamatok sérülnek. Már itt eltávolodunk a természetes mozgásmintától.

Amikor az ember 6-7 évesen iskolába kerül, a test természetes működésével nem igazán kompatibilis tartós ülő pozícióval keményen elkezd dolgozni a tartáshibáin. A feje előre helyeződik, és a görnyedő testtartás miatt pár jellemző lágyrész hamarosan zsugorodni kezd a testén. Mivel a test kitér a megfelelő statikai helyzetből, egyre energiaigényesebb lesz “saját magát megtartania. (Egyre több nem elsősorban erre való izom fog dolgozni a test súlyvonalától egyre távolodó alkatrészeinek megtartásán.) Mivel ezek az izmok “el vannak foglalva” a test egyensúlyának megtartásával, a rendes mozgásokban már nem, vagy nem pontosan úgy vesznek részt, ahogy a “gyári minta” szerint szükséges lenne. A fokozódó statikai terhelés, és az így “kieső” izomrostok növekvő száma miatt az idegrendszer a fenti folyamattal párhuzamosan “kénytelen a mozgások létrehozásához megtanulni” más utakon, más sorrendben használni az izmokat, mint ami ideális lenne.

A korral kialakuló természetes degenerációk lassan alakulnak ki, így ezekhez a “számítógép” alkalmazkodni tud, újra írja rájuk a szoftvert, így a dolog tünetmentesen tud zajlani. A test erősen túlbiztosított, az idegrendszer pedig bármit megtesz, hogy a helyváltoztatásunkat – lokomóció – és a mozgásunkat biztosítsa, így nagyon gyorsan tanul új mintákat. Más izmok, más módon, más húzásiránnyal kezdik mozgatni az ízületeket, melyekben így egyre erősebb kompressziós- és nyíróerők jönnek létre.

Ebből az egészből sokat az emberek többsége nem vesz észre. Először csak fáradékonyság, ingerlékenység, majd itt-ott kisebb izomfájdalmak jelzik a problémát. Fájdalmak a lapocka körül, fáradékony derék mutatja, hogy a terhelés nem oda esik, ahová kéne.

Ha az ember ilyenkor sportolni kezd, akkor szintén a rossz mintát használja, és bár a sportnak ezer és egy jótékony hatása lesz, de a mozgás-szervrendszer ízületeit és lágyrészeit így erősen igénybe veszi.

Első lépés tehát helyreállítani az elvesztett természetes mozgásmintát!

Bene Máté tanfolyami anyaga nyomán

Az NMPT (Natural Movement Pattern Training) egy természetes mozgásminta korrekciós rendszer, ami a már kialakult rossz mozgásmintát javítja ki és “programozza újra”. Tulajdonképpen a harmonikus, kiegyensúlyozott izomműködést állítja vissza. Ez az az állapot, amikor fájdalmak nélkül, könnyedén éljük a mindennapokat, nem koptatjuk az ízületeinket, és a gerincünket tartó izom- és szalagrendszer működése, teherviselése ideális.

Egy bonyolult látásmód, egy technika, ami viszont egy nagyon egyszerű gyakorlatrendszerben jelenik meg, mely a hardver és a szoftver egyidőben történő helyreállításával segít a tréningen résztvevőknek abban, hogy kidobálják a testükből az összes olyan mintát, mely idő előtti degenerációhoz, elöregedéshez, fájdalmakhoz vezet.

AZ NMPT HATÁSAI:


• A nyaki gerinc krepitációjának csökkenése
• A háti és lapocka környéki izomfájdalmak csökkenése
• Könnyebb és zökkenőmentesebb járás
• Vállízületi lágyrészfájdalmak csökkenése / megszűnése
• Korábbi sportsérülések fájdalmainak enyhülése, megszűnése
• Erősebb / stabilabb derékérzet
• Csökkenő haskörfogat, vékonyabb derék
• Később elfáradó derékérzet
• A korai teniszkönyök és csuklóízületi problémák oldódása, enyhülése
• Radikálisan javuló tartás, minden erre való koncentráció nélkül
• Térdízületi problémák enyhülése
• Kattogó csípő elhallgatása
• Könnyedebb járás, nagyobb mozgásigény, kisebb fáradtság
• „növekedés érzet”

Az NMPT alapgyakorlatai napi 20 perces időráfordítással már segítik a fájdalom-mentes hétköznapi mozgásod.

Ez a kép és a videó NMPT-s kollégáim szerzeménye, köszönet érte.