sivakszilvia@gmail.com 703312275

Életerő-Egészség-Életvitel

Oxigénfröccs az agynak

Mozdulj rá a napra 2 – Fokozd, mélyítsd a légzésed!


Észrevetted, ha álmos vagy ásítozol? Az ásítás nem más, mint „egy nagy harapás a levegőből”, azaz egy mélyebb belégzés. Az agy oxigénhiányra indítja el ezt a reflexet.

Ahhoz, hogy felébredjünk, frissek legyenek a gondolataink, jól és hatékonyan végezzük feladatainkat energia kell. Az energiához jutáshoz pedig sok-sok oxigénre van szükség.


A légzés az egyik automatikus és egyben akaratlagos működésünk. Az automatikus nyugalmi légzőműködés kb. fél liter levegőt mozgat át a tüdőn légvételenként. Odafigyelve többszörösére fokozhatjuk ezt a mennyiséget. Ha elkezdünk tudatosan figyelni a légzésünkre, az nagyban tudja egyfelé koncentrálni a figyelmünket. Odafigyeléssel, a légzés lassításával csökkenthetjük a stresszt, megnyugtathatjuk az elmét, koncentrálni tudunk, csökkenthetjük a vérnyomást stb.

Fokozott légzéssel, azaz a has és törzsizmok, mint légzési segédizmok tudatos és erősebb működtetésével fokozzuk a keringésünket és jól „átmaszírozzuk”, ezzel mintegy működésre késztetjük a hasi és szerveinket.

Fokozódik a bélműködés, így könnyebben tudsz felkelés után a salakanyagoktól megszabadulni. Ennek reggel van ideje ébredés után. A kínai szervóra szerint a vastagbél órája 5-7 óra közé esik, ezidőtájt a legintenzívebb a működése. Ezzel a gyakorlattal „két legyet üthetünk egy csapásra”: fokozott légzéssel jól átszellőztetjük a tüdőnket, a hasi szervmasszázzsal pedig fokozzuk a bélműködésünket.

Hasi légzés fokozása hanyatt fekvésben:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy megkapd az Testébresztő 5 perc alatt gyakorlatsort ingyen!

Leave a Comment