sivakszilvia@gmail.com 703312275

Életerő-Egészség-Életvitel

Pezsegjen a véred!

Tudtad-e, hogy amikor felébredsz, majd felkelsz, átrendeződik tested véreloszlása?


Egy felnőtt embernek átlagosan 5-5,5 liter vére van. Ezzel szemben az egész érrendszerbe több mint 15 liter vér férne bele. Vagyis az erek egy részében adott pillanatban nem áramlik vér. A vér az igényeknek megfelelően oszlik el a testben. Ahol több vér van ott fokozottabb az anyagcsere.
A vérellátás bonyolult szabályozási folyamat, ám vannak egyszerű alapelvek.
Ahol izomműködés van, ott bőven van vér: tehát ha épp edzünk, akkor a vázizmokban, ha emésztünk inkább a bélcsatorna szerveiben.

Az erekben keringő folyadékra is hat a gravitáció. Ha sokat ácsorgunk a lábunkban csordogál, ha fejen állunk a fejünkbe száll.


A fordított testhelyzetek – amikor a fej a szív alá kerül, vagy amikor hanyatt fekve a lábunkat az ég felé emeljük – hatására a vérünk visszaáramlik a szívbe, majd a kis vérkört megjárva oxigénnel dúsul a tüdőben, és ez a friss vér jut vissza a sejtjeinkhez, táplálva azokat.
Ebben a helyzetben vérünk jelentős része zúdul a fejünkbe, szállítva az éltető oxigént és tápláló cukrot. Gazdagon megreggelizteti az idegsejtjeinket az ilyen helyzetben végzett gyakorlat.
Az álmosság elmúlik, a fejünk kitisztul, gondolataink letisztulnak, javul az emlékezés, könnyebb lesz a probléma-megoldásunk.
A hormontermelő szerveink is gazdag vérellátásban részesülnek ilyenkor. Javul a pajzsmirigy működése.


A vénás keringésre kiváló hatása van a fordított testhelyzetnek, mert a laza falú vénákból kiürül a pangó vér és cserébe friss áramlik oda, táplálva az érfal sejtjeit.
A tüdőt körülvevő rekeszizomra nyomást gyakorolnak a hasi szervek ezért a légzés mélyebbé válik, több szén-dioxid és méreganyagok távoznak szervezetünkből.

Mozdulj rá a napra 3 – Szinkronpumpa kézfejekkel lábfejekkel fordított testhelyzetben

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy megkapd az Testébresztő 5 perc alatt gyakorlatsort ingyen!

Leave a Comment