Egészségesen 40 felett

Jobb esetben 40 éves korunk körül kapjuk az első jelzéseket, fájdalom vagy más tünet pl. magas vérnyomás formájában, hogy ideje az egészségünkkel törődni. Mit kell tenned, hogy visszanyerd egészséged, és megalapozd a hosszú, örömteli, aktív életed?

Egyáltalán mit jelent az, hogy egészség?

Közérthetően és egyszerűen: az egészséges ember teste/szervei zavartalanul működnek, lelkileg rendben van, szellemi és szociális szempontból is jól érzi magát. Rendelkezik erőtartalékokkal ahhoz, hogy elvégezze feladatait, alkalmazkodni tudjon környezetéhez, kielégítse szükségleteit és megőrizze az egészséges állapotát. Ez tehát nem cél, hanem a mindennapi élethez szükséges egyensúlyi állapota az embernek.
Azt is tudni kell, hogy az ember felelősséggel tartozik saját egészségéért!

Egyszóval létszükséglet.

Persze tudjuk jól, hogy számos körülmény befolyásolja!

A célunk az, hogy ezeket a körülményeket a lehető leginkább uralni tudjuk. Azaz tegyük meg a mi részünket és ne a csodadoktort vagy jótündért várjuk, aki egy jólirányzott injekcióval, vagy pálcamozdulattal megment bennünket.

Rossz hírem van!

Csodadoktorok és jótündérek talán léteznek, de nagyon hosszú a sor a rendelőjük előtt. Sőt, ahogy tapasztalom egyre több az egészségügyi ellátásra szoruló idősödő ember, és egyre kevesebben választják az egészségügyi pályát, magyarul egyre kevesebb szakorvos van. Nincs idő meghallgatni a beteg történetét, megnézni az adatbázisban a kórelőzményeket, hanem a lehető legrövidebb idő alatt dönteni kell arról, hogy hogyan lássák el, milyen gyógyszert írjanak neki.

Ezért aztán nincs értelme minden kis nyavalyával orvoshoz menni, mert mire kivizsgálnának már meg is gyógyultunk. Viszont fontos lenne ismerni a testünket olyan szinten, hogy ne a fél életünket meséljük el az időzavarral küszködő orvosnak, hanem partnerként az adott betegséghez kapcsolódó tényeket mondjuk.

Eljött a megelőzés, a prevenció kora!

Az az időszak, amikor egészség-tudatos életvitellel igyekszünk megőrizni az egészséges állapotunkat és csak indokolt esetben megyünk orvoshoz, akik akkor és ott a tudásuk legjavát adva segítenek nekünk mielőbb visszanyerni az egyensúlyi állapotunkat.

Hogyan kell egészség-tudatosan élni?

Egyszerűbb, mint gondolnád: rengeteg magazin, fórum, cikk foglalkozik vele. Egészség-magazinok, oldalak, életmód tanácsadók, patikák százai beszélnek/írnak róla.
Mégis egyre több a beteg ember és egyre fiatalabban lesznek az emberek betegek.
Hogy is van ez-? Mi az, ami hiányzik a gépezetből?

TE magad! A Te felelősséged!

Szerintem mindenki tudja, hogy az egészséghez való jog alapvető emberi jog. DE azt a részt, hogy ezért FELELŐSEK VAGYUNK, ezt hányan tudják? És nem csak a saját egészségünkért, hanem a szomszéd Pista bácsiéért is!

Most már Te is tudod, Kedves Olvasó!

Kérdés, hogy felveszed-e kesztyűt?

Íme, megosztom Veled az egészséges élet 7 aranyszabályát:

  • megfelelő folyadékfogyasztás
  • megfelelő táplálkozás
  • megfelelő légzés
  • megfelelő alvás, pihenés
  • megfelelő mozgás
  • megfelelő kihívások és megküzdési módok
  • mértékletesség

Tarts velünk! Legyen csodás napod!

Vélemény, hozzászólás?